Wat is de Marktplaats? Op de Marktplaats kunnen kinderen tijdens de buitenschoolse opvang deelnemen aan allerlei verschillende cursussen en workshops. Bij elke BSO groep hangt een marktplaats bord. Op dit bord kunnen de kinderen met briefjes ideeën opschrijven voor activiteiten die zij graag binnen de BSO zouden willen opzetten. Ook de leerkrachten schrijven hun ideeën voor workshops op, waar zij zelf affiniteit mee hebben en die zij graag zouden willen aanbieden op de Marktplaats. Met de briefjes wordt gekeken of er ideeën overeenkomen. Zo wordt duidelijk welke workshops aangeboden kunnen gaan worden en welke kinderen hieraan willen deelnemen. De leerkrachten bereiden de workshops voor en geven aan waar, hoe lang en wanneer de workshops plaatsvinden, en de kinderen kunnen zich hiervoor inschrijven.
De activiteiten zijn stamgroepoverstijgend. Tijdens de BSO uren is er sprake van het open deuren beleid. Er is altijd een vaste leerkracht in de stamgroep aanwezig, voor de (emotionele) veiligheid van de kinderen. Deze leerkracht begeleidt de kinderen die niet met een workshop of cursus meedoen.
De workshops en cursussen die worden aangeboden, liggen op het gebied van creativiteit en expressie (drama, dans, beeldend werken, muziek), sport, spel (intuïtieve spellen), gezondheid (bijvoorbeeld koken, yoga), ecologisch denken (het natuurpad), intercultureel denken (leren over andere culturen, goede doelen), esthetisch denken (een voorstelling maken) waarmee de ontwikkelingsgebieden lichaam, zintuigen, intellect, creativiteit, intuïtie en het zelfbewustzijn aangesproken worden. Kinderen leren voor zichzelf zorg te dragen en voor hun omgeving. De intentie is hierbij dat kinderen:
- met plezier leren en uit zichzelf kennis opdoen, vanuit hun eigen interesse voor het onderwerp.
- leren door ervaren.
- deel kunnen nemen aan activiteiten waar zij affiniteit mee hebben.
- ideeën kunnen inbrengen en verwezenlijken.
- uitdaging en plezier hebben bij wat zij doen.
- hun eigen grenzen kunnen verleggen
- hun eigen mogelijkheden leren ontdekken
- hun intuïtie en inspiratie kunnen volgen
- kunnen ontdekken waar zij graag mee bezig zijn en wat hun kwaliteiten zijn
- leren verantwoordelijkheid te dragen voor de keuzes die ze gemaakt hebben
- ontdekken wat zij leuk vinden om te doen
- verdieping vinden in de workshop/cursus die zij hebben gekozen.
Voorbeelden van workshops:
Sportief: Kinderen kunnen op dinsdagmiddag meedoen met de workshop “gym” in de kleine gymzaal (de gymzaal in de Oberon) voor kinderen van 4 en 5 jaar en in de grote gymzaal (de gymzaal in de Rijnstraat) voor kinderen van 6 en 7 jaar. Een ander voorbeeld is een workshop kinderyoga.
Creatief en expressief: Voorbeelden van creatieve workshops zijn de workshops “werken met wol en vilt”, de workshop “dans”, de workshop “toneel” en de workshops “muziek” en “djembé”. In de workshop toneel wordt er een voorstelling gemaakt die kinderen aan andere kinderen en ouders gaan presenteren. De leerkracht begeleidt de kinderen zodanig dat zij zich vrij (blijven) voelen om zich te presenteren aan anderen in een voorstelling. De vrijheid in het uiten van zichzelf geeft de kinderen vertrouwen en eigenwaarde. In het kinderatelier worden cursussen beeldend werken gegeven door vakdocenten. Hier hebben de kinderen de mogelijkheid om verschillende materialen te ontdekken en diepgang te vinden in de vaardigheden om met deze materialen om te gaan. Door aan de verschillende workshops mee te doen ontdekken de kinderen welke vorm van creativiteit bij hen past, wat hun vormentaal is en hoe zij zichzelf hiermee uit kunnen drukken. Voor enkele cursussen worden docenten extern aangetrokken. Deze cursussen zijn ook toegankelijk voor kinderen die geen gebruik maken van de BSO van Zonnelicht. Hier zijn extra kosten aan verbonden. Kinderen die op de BSO zitten krijgen korting op deze cursussen en het Kinderatelier van Zonnelicht.
Intercultureel Kinderen leren over andere culturen, gebruiken en gewoontes. In de workshops is er de mogelijkheid iets te doen voor anderen die dit nodig hebben. Zo leren kinderen respect en openheid naar andere culturen en levenswijzen.
Ecologisch Kinderen ontdekken de natuur en doen kennis op over de natuur, bijvoorbeeld in de workshop “tuinieren in de moestuin” en het natuurpad. Er is hierbij aandacht voor respect voor de natuur, voor mensen, dieren en omgeving, er is aandacht voor verwondering voor de natuur en voor duurzaam denken.
|